Ziektebeelden

Op een IC voor Kinderen worden kinderen verpleegd met zeer uiteenlopende aandoeningen, zoals:

  • na verdrinking en ongevallen

  • uitdroging

  • stoornissen als gevolg van infectie

  • cardiologische stoornissen

  • neurologische stoornissen

  • respiratoire stoornissen

  • na beenmergtransplantatie

  • bloedvergiftiging

Specialismen op de IC

In de onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van de voorkomende specialismen op de Kinder intensive care afdeling:

Specifiek niet chirurgisch algemene pediatrie, kindercardiologie, kinderneurologie, kinderoncologie en kindernefrologie (<nieren).55%Specifiek chirurgisch Kinderchirurgie, kinder KNO, kindercardiochirurgie, kinderneurologie, kinderorthopedie, Kindertraumatologie en kinderniertransplantaties45%Niet geplande opnames75%Geplande opnames25%

Diverse, complexe zorg

Het bestreft dus een grote verscheidenheid aan gezondheidsproblemen: zowel voor wat betreft de organen als ziekten. De zorg voor patiënten is mede daardoor buitengewoon divers en complex en betreft vrijwel altijd levensbedreigende zorgsituaties. Bij elke bedunit is de modernste apparatuur beschikbaar. Vrijwel alle specialismen komen voor op de IC voor Kinderen.

Betrokken ouders

Bij het verplegen van kinderen spelen ouders en verzorgers een belangrijke rol. Zij zijn nauw betrokken bij alles wat er rondom het bed gebeurt. Er is in deze intensieve periode regelmatig contact met pedagogisch medewerkers, verpleegkundigen en de medische staf. Ouders en verzorgers mogen 24 uur per dag bij hun kind aanwezig zijn. Vanaf 16 jaar krijgen patiënten in principe de keuze of ze op de kinder- of op de volwassenen IC opgenomen willen worden. Baby’s worden in principe op de afdeling neonatologie opgenomen en niet op de IC voor Kinderen, enkele uitzonderingen daargelaten.

Resultaten

Het aantal kinderen dat een ongeluk of levensgevaarlijke ziekte overleeft, is in de loop van de jaren gestegen naar 95%. Dit mede door de Intensive Care-behandelingen die we kunnen bieden. Dat is fantastisch, maar toch moet het nog beter! Eigenlijk mogen er geen kinderen overlijden, ook niet de ernstig zieke kinderen die op een Intensive Care-afdeling terecht komen. En, zeker zo belangrijk, de kinderen mogen ook geen last houden van hun ernstige ziekte of van de zware IC-behandelingen.

Onderzoek kost geld

Om Intensive Care-behandelingen voor kinderen nóg verder te verbeteren, is er geld nodig, veel geld. Daarmee kunnen de acht IC voor Kinderens zorggerelateerde onderzoeksprojecten uitvoeren. Om zo levenskansen voor kinderen niet alleen te verbeteren, maar ze óók op een goede manier te laten overleven.